Предстоящи събития

Дата на публикуване: 17.05.2017 07:45

 
 

 

31.05.2018 г. - ОБЩИНСКИ РЕЦИТАЛ – КОНКУРС ЗА

БОТЕВА И ВЪЗРОЖДЕНСКА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА

Организатори: НЧ „Просвета 1927 г. - гр. Долна Митрополия“ и Община Долна Митрополия

 

За повече информация кликнете ТУК!


 
Покана за Празник на детското танцово изкуство
 

 

Общински преглед на самодейните колективи

„С музика, песен и танц в сърцата” 28 април 2018 г.

 

Място на провеждане: Салона на читалище „Отец Паисий - 1910” с. Ореховица.

Дата и час: 28 април 2018 г. от 10,00 часа

Участници: Самодейните колективи от читалищата и пенсионерските клубове в община Долна Митрополия.

 

Регламент

Заявка за участие

 

Община Долна Митрополия

Ви кани

на празничен концерт

по повод 40 години от обявяването на Долна Митрополия за град

13.09.2017г.(сряда) , от 18.00 часа на площада

Покана

 

 
За поредна година община Долна Митрополия ще отбележи Деня на река Дунав – 29 юни
 

За поредна година община Долна Митрополия ще отбележи Деня на река Дунав – 29 юни. Превърналата се в ежегодна инициатива се организира под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав и е под патронажа на Кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска.

И този път организаторите от кметство с. Байкал, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, НЧ „Пробуда – 1925“ и СНЦ ЕКО БАЙКАЛ са предвидили разнообразни и интересни инициативи и дейности.

Участници в празника ще са деца, жители и гости на с.Байкал и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Сухиндол, ОУ „Климент Охридски“, с. Крушовене, ОУ „Христо Ботев“, с. Божурица, Школа по изобразително изкуство  при НЧ „Неофит Рилски -1872“ гр. Тръстеник.

 Програмата за празника можете да видите ТУК!


 
 

Общинска декада на културата и изкуството в гр. Тръстеник, община Долна Митрополия има своето начало през 2012 г. като проект, проведен с финансовата подкрепа на Европейски фонд за регионално развитие и бюджета на Р България. Вече шест години Декадата събира любители на различни изкуства.

По своята същност събитието  представлява синтез от различни изкуства, поради факта, че всяка една от проявите представлява различна форма на изкуството - танцово, изобразително изкуство, музикално изкуство.

През 2017 г. дейностите ще се обособят като:

Училище по улично изкуство „Танцувам като теб” ще положи началото на заниманията по различните изкуства и на десетдневния културен маратон на територията на общината. В рамките на десет дни, под ръководството на студенти по танцово изкуство, желаещите ще усвояват различни видове танци, ще привлекат нови хора, които имат интерес към този вид изкуство. Своеобразното обучение продължава в рамките на декадата, а за заключителния концерт ще бъдат излъчени най-добрите „ученици по танци”. Новото през тази година е задачата - да се работи с филмова музика /най-популярните парчета/, свързана с историята му – от нямо кино до сега.

Ателие „Музика”. Участниците в тази дейност ще се запознаят с гост-звездата, тази година Рафи, който има умение да увлича последователи и да накара участниците да се почувстват като истински звезди. Децата ще научат негова песен, ще представят и други популярни песни. В заключителния концерт ще вземат участие и Перкусионен ансамбъл „Акцент“ от НУИ „Панайот Пипков“ гр. Плевен, ръководител Симеон Серафимов.

           Ателие „Визуални изкуства“ Участниците в декадата ще снимат филм за събитието. Ще поканим режисьор, под чието ръководство ще работи екип, който ще заснема танците, уроците, изпълненията извън сцената. Ако се оформят индивидуални идеи от някои членове на екипа, те ще си направят кратки самостоятелни филмчета. Ако не – ще имаме един документален филм за „Декада на изкуствата” с много автори.

 

Календарът на мечтите ще документира различни случки от Декадата и ще остане красив „документ“ за преживяванията на участниците.

Общинската декада на културата и изкуството в гр. Тръстеник ще завърши с концерт на открита сцена с участието любителски състави от общината. Концертът ще се проведе на открита сцена в последната вечер на Декадата. Участие ще вземат самодейни състави от общината. Участие в концерта ще вземат и участниците от майсторския клас и училището по улично изкуство, които ще представят наученото в дейностите по проекта.

Организатор на Декада на културата и изкуството е „Неда Арт“ ЕООД гр. София, управител Диана Кръндева.
 

Общински конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза

Народно читалище „Просвета 1927 – Долна Митрополия“ и Община Долна Митрополия организират Трети конкурс за Ботева и Възрожденска поезия и проза.
Инициативата за провеждане е на екипа на НЧ „Просвета 1927 г. – Долна Митрополия“ и включва деца и ученици с рецитаторски умения от община Долна Митрополия. Проявата има състезателен характер и се провежда в три категории:
-           І-ва група – индивидуални участници до 14 години;
-           ІІ-ра група – индивидуални участници над 14 години;
-           ІІІ-та група – групови изпълнения
През 2017 г. конкурсът ще се проведе от 10.00 часа на 02.06.2017 г., Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.